Bruto plata u Crnoj Gori 978 evra

Prosječna bruto zarada u aprilu u Crnoj Gori iznosila je 978 evra, a istovremeno je prosječna plata bez poreza i doprinosa bila 786 evra, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

FOTO: Pixabay

Kako preciziraju, prošlomjesečna prosječna neto zarada bila je veća za 0,6 odsto u odnosu na mart i čak 11,2 odsto u odnosu na april 2022..

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart zabilježile rast od 0,2 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4 odsto”, dodaju iz Monstata.

Najveći rast neto plata između trećeg i četvrtog mjeseca ove godine bio je u sektorima: Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (5%), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (2,1%), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,8%), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (1,7%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,6%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,6%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,5%), Vađenje ruda i kamena (1,4%), te Državna uprava i odbrana (1%).

S druge strane, najveći pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa bio je u sektorima: Poslovanje nekretninama (5,6%), Informisanje i komunikacije (3,1%) te Ostale uslužne djelatnosti (2,7%).  Bankar.me

Чланак Bruto plata u Crnoj Gori 978 evra се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao