Pogledajte trenutak kada su proglašeni krivim Stanišić i Simatović

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda izmijenio je prvostepenu presudu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam općina u Bosni i Hercegovini, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Naime, nakon uzimanja u obzir žalbe, Simatović i Stanišić su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Simatović i Stanišić su bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

“Žalbeno vijeće je odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na njihove osude za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenja zakona i običaja ratovanja, kao i za ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje) i progon kao zločine protiv čovječnosti, počinjene u vezi sa, te nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u Bosni i Hercegovini u aprilu 1992. Krivična odgovornost Stanišića i Simatovića bila je zasnovana na konstatacijama da su organizovali obuku, a zatim i angažovali srpske snage koje su učestvovale u zauzimanju i zločinima. Žalbeno vijeće je takođe odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na izrečene kazne od po 12 godina zatvora”, navode u pojašnjenju današnje presude.

Trenutak izricanja presude pogledajte OVDJE.

Presudu su donijele sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.

Source: CRNA HRONIKA