Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: ‘Ono od čega sam strijepio…’

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine. Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno”, napisao je Nedim Sladić i kao dodatak objavu ljetnu prognozu za Europu koju je objavio AccuWeather.

Kada smo kod ljetne prognoze koju su objavili meteorolozi AccuWeathera Tyler Roys i Alan Reppert ljetno vrijeme ubrzo će početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu.

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država, u koje spada i Bosna i Hercegovina, kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

“Padavine bi trebale dosegnuti historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana”, kaže Roys.

Iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regiji, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava, jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad historijskog prosjeka za sezonu, tvrde meteorolozi AccuWeathera.

Nije izgubljena svaka nada da će ljetni planovi i godišnji odmori biti potpuno ‘isprani’ jer se, prema meteorlogu Roysu, tokom ljeta se očekuju i “lijepa razdoblja”.

“Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom juna, jula i augusta. Broj dana s temperaturom od 32 stepena ili više biti malo iznad historijskog prosjeka ovog ljeta“, rekao je meteorolog Tyler Roys. prenosi radiosarajevo

Source: Bih