U Sarajevu, u 86. godini života, preselio Jusuf-ef. Čanić

Jučer, u ponedjeljak, u Sarajevu, u 86. godini života na Bolji svijet preselio je Jusuf-ef. Čanić. Efendija Čanić po rođenju je Kalesijac, rođen je u  Skakovima (Donji Rainci) 1937. godine, u poznatoj ulemanskoj familiji Čanići. Ovoj lozi Čanića pripadaju i rahmetli Osman-ef. Čanić, rametli Besim-ef. Čanić, nekadašnji zamjenik muftije tuzlanskog i jedna od osnivača Agnecije za halal certifikaciju, Nermin-ef. Čanić, Muharem-ef. Čanić…

Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese, Jusuf-ef. Čanić službovao je i u Lipnici i Orašju. Po odlasku u Sarajevo, živio je na Vratniku gdje je bio i imam u Musluk džamiji. U toku Agresije pod granatama  klanjao je dženaze poginulim Sarajlijama. Godinama je bio i jedna od 30 džuzhana, imama koji nakon klanjanja podne-namaza, u Begovoj džamiji, uče hatme njenom vakifu, Gazi Husrev-begu. Ova hatma uči se svaki dan, bez prekida, od 1531. godine.

Dženaza će se klanjati sutra, u srijedu, u haremu Begove džamije, poslije ikindije. Ukop rahmetli efendije Jusufa Čanića izvršit će se u 17,45 sati u haremu džamije Musluk na Vratniku, u ulici Ramića sokaka. Tevhid će se proučiti istog dana u Muslug džamiji na Vratniku, poslije ikindije.

The post U Sarajevu, u 86. godini života, preselio Jusuf-ef. Čanić appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba