Vučić posjetio porodice ubijenih u masakru u Mladenovcu

Vučić je u Duboni posjetio domaćinstva porodica Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović. Porodica Panić ostala je bez dvoje dece, sina koji je bio policajac i kćerke, piše Tanjug.

Najmlađa žrtva ovog masovnog ubistva imala je 15 godina, a najstarija 25 godina.

Predsjednik Vučić je izrazio saučešće i rekao da vjeruje da će pravosudni sistem i institucije Srbije imati snage da na adekvatan način kazne ubicu i njegove pomagače i da je jedina prava kazna ona koja je najteža.

Masovno ubistvo u Mladenovcu i Smederevu dogodilo se četvrtog maja, kada je U.B. (2002), ubio osmoro ljudi, a 14 ranio iz automatskog oružja u selima Duboni i Malom Orašju u blizini Mladenovca, oko 60 kilometara od Beograda.

Kako “Blic” saznaje od mještana, najpotresnija scena je bila u Domu kulture u Malom Orašju, gde je susret Vučića i petnaestak članova porodica žrtava protekao u suzama svih prisutnih i na momente u potresnoj tišini.

Vučić je dodao da će dati sve od sebe da se institut smrtne kazne vrati u pravni poredak Srbije.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u vikendici koju je koristio pronađen je čitav arsenal oružja, a policija je uhapsila odbjeglog 21-godišnjeg ubicu u blizini Kragujevca, kod rodbine kod koje se krio.

Odmah posle ovog masovnog ubistva i ubistva dece u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu trećeg maja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će biti donijete mjere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posjedovanje oružja. Naveo je i da će potpuno razoružati Srbiju.

Vlada Srbije je petog maja usvojila mjere koje podrazumjevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predvidjen obavezan otkup oružja.

Izmjenama Zakona biće predvidjene i obavezne provjere lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja (uklučujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumjevale obavljanje ljekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ove provjere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

Posle javnog poziva MUP-a da svi gradjani koji nelegalno posjeduju oružje i eksplozivne naprave u roku od mesec dana predaju oružje bez posledica, od osmog maja do danas prikupljeno je više od 33 hiljade komada oružja.

Osim ovih, predloženo je i smanjenje krivično-pravne odgovornosti počinioca krivičnog djela sa 14 na 12 godina starosti, a naloženo je i zapošljavanje još 1.200 policajaca, zaduženih za pružanje sigurnosti u svim školama u Srbiji.

Formirana je i počela sa radom i Radna grupa Vlade Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kao i Savjet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i radna grupa za sigurnost djece na internetu.

Source: CRNA HRONIKA