U Crnoj Gori počela NATO vojna vježba sa 24.000 vojnika

NATO vojna vježba Immediate Response 23 (IR23) počela je na sjeveru Crne Gore kao dio velike međunarodne vježbe DefenderEurope23, u kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u nekoliko etapa.

Ministarstvo odbrane (MO) Crne Gore saopštilo je da će do 2. juna više od 500 pripadnika crnogorske vojske i armije SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske, u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje pored ostalog, složene borbene operacije u oblasti planinskog ratovanja.

„Vojska Crne Gore, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvježbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost naših građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević na svečanom otvaranju međunarodne vježbe IR23 u Pljevljima.

Po njegovim rečima mir i bezbjednost u Evropi su opasnosti, pa je ove godine, intezivnije nego ranije, akcenat dat na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu.

„Na taj način doprinosimo spremnosti za odbranu Alijanse, to je naš cilj i njegovom ispunjenju smo potpuno posvećeni“, kazao je načelnik Generalštaba.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn Din Preston rekao je da je „sa zadovoljstvom posmatrao kako partnerstvo Crne Gore i Mejna jača“ prethodnih 16 godina, te da su mnogo naučili jedni od drugih.

„Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vježbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu“, kazao je Preston.

Manevri će biti izvedeni u širem reonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vježbe zaduženih za logističku podršku.

Na vježbi na području Crne Gore neće biti korištena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Severnu Makedoniju, gde će biti artiljerijska bojeva gađanja, pišu Vijesti.ba.

Source: region