Ovako izgledaju Japodski otoci kada Una pokaže snagu

Zbog obilnih padavina u prethodnim danima prouzrokovale su velike poplave u dijelovima BiH. Izuzetno ozbiljna situacija je u Bihaću, gdje je više gradskih naselja poplavljeno. Kiša koja i dalje pada prouzrokovala je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavila desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivirala klizišta, prenosi Tuzlanski.ba.

Sve nadležne službe, sada uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom danonoćno su na terenu, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Na profilima Japodskih otoka prikazana je ozbiljnost situacije:

“Priroda pokazuje izmijenjenost, a Una iznova svoju nestvarnu snagu. Već drugi put u posljednjih 6 mjeseci nailazimo na poteškoće i poplave. Izazovi su to na koje čovjek ne bi pristao, ali se dešavaju. Izazovi su to na koje bi trebalo da čovjek češće ukazuje i njima se bavi uz želju i potrebu da se rješavaju. Narednih dana očekujemo obimne padavine i novi vodeni val. Nadamo se da ćemo uspjeti izdržati još jedan težak trenutak, sanirati oštećenja, očekivati bolja vremena i drugačiji odnos prema prirodi.” navodi se.

Source: Bih