Zoran Popović čeka fotelju pomoćnika generalnog direktora „Šuma RS“

BANJA LUKA – Bivši direktor banjalučkog „Vodovoda“ Zoran Popović biće imenovan za pomoćnika generalnog direktora „Šuma Republike Srpske“ za proizvodnju, otkriva CAPITAL.

Izvor: Gerila.info

Popović na ovu dužnost treba da stupi po odluci generalnog direktora „Šuma RS“ Slavena Gojkovića, nakon što polovinom februara nije uspio da preuzme funkciju v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“.

Njegovom imenovanju suprotstavili su se radnici tog šumskog gazdinstva koji su organizovali proteste i blokadu izražavajući nezadovoljstvo najavom da bi Popović trebao preuzeti upravljanje gazdinstvom.

Nakon nekoliko dana prekida rada, Slaven Gojković koji je funkcioner Socijalističke partije je 23. februara posjetio  ŠG „Oštrelj-Drinić“, poslije čega je izjavio da je dogovoreno da se imenovanje direktora riješi kasnije.

Konačno na funkciji

Početkom februara ove godine iz SNSD-a je najavljeno da će Zoran Popović biti imenovan za predsjednika Skupštine grada Banjaluka.

Samo par dana kasnije došlo je do preokreta i za predsjednika gradske skupštine izabran je Ljubo Ninković, dok je Popović predložen za direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“. Nakon neuspjelog preuzimanja te funkcije, Popović treba da preuzme funkciju pomoćnika generalnog direktora.

Zoran Popović je potvrdio za CAPITAL da je tačno da treba da bude imenovan na funkciju u „Šumama RS“, ali da još nije dobio rješenje.

„Još su u toku razgovori, nisam dobio rješenje o imenovanju, ali tačno je da treba da budem imenovan na funkciju u upravi javnog preduzeća“, rekao je Popović za naš portal.

Ipak, nije najjasnije šta će biti Popovićev posao s obzirom na to da „Šume RS“ imaju izvršnog direktora za proizvodnju, a na toj poziciji je funkcioner Demosa Milan Tepić.

Pored Popovića, Gojković je ranije pod pritiskom najjače vladajuće stranke SNSD-a mimo Pravilnika o sistematizaciji za svog zamjenika imenovao Zorana Stojičića koji je godinama unazad u upravi „Šuma Srpske“. Stojičić je od smjene Riste Marića u novembru 2018. godine do imenovanja Slavena Gojkovića u aprilu 2019. godine bio v.d. generalnog direktora.

Kada je riječ o Popoviću, on je u avgustu 2021. godine smijenjen sa mjesta direktora banjalučkog „Vodovoda“, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio je niz ozbiljnih optužbi na njegov račun.

On je zbog Popovićevih javnih nabavki sazivao i pres konferencije na kojima je prezentovao ono što je ovaj kupovao, poput fotelja od 2.800 maraka, saksija koje su plaćane 1.300 KM ili fiksnih telefona od 750 maraka.

„Po procjeni vještaka, na vrijednost javnih nabavki od dva miliona maraka oko 800-900 hiljada maraka je isisano i uzeto. Ovo je kriminal i ime mu je popovićizam“, ocijenio je Stanivuković u aprilu prošle godine.

Zoran Popović je na Stanivukovićeve optužbe rekao da za sve postoji dokumentacija koja može da potvrdi da ništa nije rađeno mimo zakona.

“Objavljena je javna nabavka, na koji su se prijavili ljudi koji su to radili i sve je urađeno u skladu sa zakonom. Ni na koji način nije prekršen Zakon o javnim nabavkama”, rekao je Popović.

To se sve dešavalo u aprilu prošle godine, a u februaru ove godine vladajuća koalicija u Banjaluci predložila je Popovića za predsjednika Komisije za analizu usklađenosti postupaka javnih nabavki sa odlukama Skupštine grada Banjaluke.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Zoran Popović čeka fotelju pomoćnika generalnog direktora „Šuma RS“ се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao