Poziv Djeci Kalesije Da Se Uključe U STEAM Radionice

Imajući u vidu značaj edukacije iz STEAM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) u razvoju karijera budućnosti, Telemach fondacija je u okviru programa Regionalnih grantova za 2023. godinu odlučila podržati STEAMeUP!, projekt Naučno-umjetničkog udruženja Laboratorium iz Tuzle i partnerskog udruženja mladih TRIK iz Kalesija.

“Ovim projektom bit će obuhvaćena djeca s područja Kalesije uzrasta od šest do 13 godina. Glavni cilj STEAMeUP! projekta jeste zainteresirati djecu da djeluju i napreduju u visokotehnološkom svijetu kroz kreativne STEAM radionice, kako bi bili spremni rješavati kompleksne probleme na jednostavne načine”, istakla je Leila Hadžić, izvršna direktorica udruženja Laboratorium.

U okviru pomenutog projekta, u prostorijama udruženja mladih TRIK u Kalesiji, biti će održano šest radionica za djecu uzrasta 6 do 9, te dvije radionice za djecu uzrasta 10 do 13 godina.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem web-stranice udruženja Laboratorium: https://laboratorium.ba/2023/05/08/otvorene-prijave-za-radionice-u-okviru-projekta-steameup/

S obzirom na to da STEAM obrazovanje uglavnom nije dovoljno zastupljeno u redovnom obrazovnom sistemu, a ponuda dodatnih edukacija za djecu i mlade u manjim sredinama je veoma ograničena, ovaj projekt ima dodatni značaj za lokalnu zajednicu.

Telemach fondacija, u okviru Programa regionalnih grantova, finansijski i savjetodavno podržava upravo projekte koji imaju za cilj ostvarivanje dugoročnih pozitivnih efekata u području obrazovanja i zaštite okoliša u manjim lokalnim sredinama.

Prošle godine, u okviru prvog ciklusa Programa regionalnih grantova, realizirano je 12 takvih projekata. Za ovogodišnje izdanje Programa, Telemach fondacija je obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 54.000 KM, koja su podijeljena na 11 neprofitnih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima su I Laboratorium iz Tuzle i TRIK iz Kalesije.

The post Poziv Djeci Kalesije Da Se Uključe U STEAM Radionice appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba