Manjak njegovatelja u Njemačkoj sve ozbiljniji problem

BERLIN – U Njemačkoj se manjak stručih negovatelja nadalje pogoršava, pa trenutno za 100 otvorenih radnih mjesta na raspolaganju je svega 33 nezaposlenih profesionalnih njegovatelja, navodi njemačka agencija za zapošljavanje.

Stopa zapošljavanja u njegovateljstvu od januara 2022. je ispod prosjeka u svim drugim profesijama, saopštila je agencija povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, 12. maja.

Prethodno je u toj oblasti, prije svega zbog pandemije, broj zaposlenih natprosječno porastao.

U junu 2022. u Njemačkoj je na poslovima pružanja njege radilo 1.68 miliona ljudi, 1,1 odsto više nego godinu, ali i punih 11 odsto više nego pet godina ranija. U svim ostalim profesijama, stopa zapošljavanja je u tom periodu izašla na sedam odsto u prosjeku.

Prema statističkim podacima agencije, većina zaposlenih u njegovateljstvu su žene. Znatno je porastao udio stranih državljana, sa osam odsto 2017. na 14 odsto prošle godine. Najviše stranaca je iz zemalja poput Poljske, Rumunije, Bosne i Hercegovine ili Turske.

Međutim, 20.000 ljudi stalno zaposlenih u njegovateljstvu u Njemačku je došlo tražeći azil, na primjer iz Sirije ili Avganistana. Prije migrantske krize 2015. bilo ih je svega 2.000.

Sa druge strane, njegovatelji bez stručnih kvalifikacija teško nalaze posao. Na 100 otvorenih radnih mijesta dolazi po 323 nekvalifikovana kandidata.

Izlaz je moguć kroz obrazovanje, s tim da profesionalno doškolovavanje finansijski podržava njemačka agencija za zapošljavanje.

Agencija, uz to, nastoji da privuče još radnika iz inostranstva, na primjer iz Tunisa, Filipina, Indije ili Jordana. Tim putem u Njemačku je do ove godine dospjelo više od 4.000 negovatelja.

Чланак Manjak njegovatelja u Njemačkoj sve ozbiljniji problem се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao