Izetbegović: Pozivam Bošnjake u Turskoj da na izborima podrže Erdogana

Cijenjeni građani Turske bošnjačkog porijekla, svi smo svjesni historijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske.

Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu.

Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak. Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji…

Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke. Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti.

Moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan je faktor i za odnose na Balkanu, gdje predsjednik Erdogan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira.

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana. Pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala.

Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Recep Tayyip Erdogan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Recepa Tayyipa Erdogana.

Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, zaključio je Izetbegović, pišu Vijesti.ba.

Source: Bih