DJEČAK SIJAO SMRT U ŠKOLI NA VRAČARU: Evo šta se sve zna o slučaju koji je zavio Srbiju u crno!

Dječak (14) iz Beograda, u srijedu je rano ujutru u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, iz očevog pištolja ubio sedam drugarica, jednog druga i čuvara. U svom krvavom piru teško je povrijedio nastavnicu istorije i još šestoro učenika.

Prema posljednjim informacijama, dvoje mališana je u kritičnom stanju.

Istragom je utvrđeno da je dječak saplio čak 57 hitaca iz pištolja CZ99. Ruka mu nije drhtala, a prilikom privođenja je bio hladan, a žaljenje nije pokazivao. Za svega nekoliko minuta ubio je one sa kojima je provodio školske dane.

Krvavi pir započeo je u 8.40 sati. U ranac u školu donio je 2 pištolja i 4 Molotovljeva koktela.

Na ulazu je ubio omiljenog čuvara Dragana i to sa razdaljine od 14 metara, a zatim, tri djevojčice koje su dežurale. Jedna je sjedila za stolom, druga stajala, a treća bila kod klavira.

Nije im bilo spasa.

Krvavih ruku nastavio je dalje. Ušao je u učionicu na prvom spratu. Tu je bila nastavnica historije sa njegovim drugovima iz razreda. Bez griže savjesti je pucao u nju, pa u djecu. Njih 5 je na mjestu izdahnulo. Šest je prevezeno u bolnicu.

Dječak je sve do detalja isplanirao. U njegovom stanu nađene su dvije cedulje. Na jednoj mapa kretanja, a na drugoj imena djece. Sumnja se da je to radio mjesec dana.

Roditelji o tome ništa nisu znali.

Izopšten

Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je dječak, koji je počinio masakr, to uradio jer je “bio izopšten iz društva”.

Kako je “Telegraf.rs” objavio i njegov otac V.K. na saslušanju u policiji je rekao da se “njegov sin nije uklapao u društvo i da ga nisu prihvatili”.

Molotovljev koktel

Dječak je rekao da je sam napravio Molotovljeve koktele, u namjeri da napravi odbrambeni zid oko škole.

– Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi sam je to učinio i nije imao namjeru niti želju sa tim Molotovljevim koktelima da bilo koje deijte zapali, nego kako je rekao, da napravi jedan odbrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla da dođe, da pruži pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu kada bi mogao da izvadi okvir pištolja i isti spusti na pod – ističe Milić.

Poziv

Načelnik Milić je ponovio da je dječak sam pozvao policiju i obavijestio ih o zločinu.

– Izjavio je da ga je u izvršenju toga uhvatio strah, panika i čudno disanje, i da mu je izgledalo da je ispravno da pozove policiju i prijavi. Prilikom privođenja rekao je da je “psihopata i da ga treba smiriti” – objasnio je Milić.

Načelnik navodi da je rekao na samom izvršenju krivičnog djela da je čekao ovaj dan, da mu je tu najpovoljnije, jer su tu preko puta djeca koja idu u školu i gdje može sve da završi u jednom danu.

Oružje

Do pištolja je došao tako što je otključao očev sef. Žrtve je ubio iz pištolja CZ99.

– Puške i pištolje za koje imam legalnu dozvolu držao sam zaključane u sefu. Ne znam kako je otkrio šifru- rekao je V.K. na saslušanju u policiji.

Strijeljana

Za nevjericu je podatak da je dječak sa ocem već sa 12 godina išao u strijeljanu. Otuda i njegova velika preciznost. Žrtve je mahom gađao u glavu i većinom su svi ubijeni sa po jednim hicem. Policija utvrđuje u kojoj je strijeljani V.K. bio počasni član i ko mu je dozvolio da dijete uvodi sa sobom.

Posljednji put je bio u strijeljani prije mesec dana.

Krivica

Dječak nije krivično odgovoran. Učenik se prije zločina o svemu raspitao, pa čak i o tome do kada je “dijete”.

– On će 30. jula ove godini napuniti 14 godina što znači da po zakonu nije krivično odgovoran – kaže sagovornik pomenutog portala.

Telefoni i kompjuteri

Policija je prilikom hapšenja oca dečaka zaplijenila nekoliko uređaja iz njegovog stana. Uzeti su kompjuteri i mobilni telefoni. Istraga pokazati šta je sve posljednih 30 dana “češljao” učenik.

Tužilaštvo

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od dečaka uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je naloženo da se od dečaka uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstnaci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime celog kolektiva VJT izrazio najiskrenije saučešće porodicama nastadale dece i radnika škole.

Source: region