Veliko srce pekara iz Novog Pazara: Zanat naslijedio od pradjeda, dijeli somune siromašnim

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat prenio je na sina Besima koji je svoj radni vijek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari “pekao” zanat sve dok u potpunosti nije naslijedio ovaj posao.

I danas, pored Albina su njegova djeca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

“Ovu pekaru je otvorio moj pradjeda prije više od 80 godina”, kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Ispred njene pekare satima prije iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

“Gužve su velike, gotovo cijeli grad bude ovdje”, kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih djela pa su tako vlasnici ove pekare donijeli važnu odluku.

“Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, dijelimo ih besplatno”, kazala je Melita.

Receptura je stara skoro jedan vijek. Tu se ništa nije promijenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio prije osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

“Najbolje su pitice ovdje. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom decom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus”, kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

U Novom Pazaru postoji još nekoliko starih pekara u kojima se somuni, pitice, peku na kamenu. prenosi “Radiosarajevo“.

Source: region