Lideri EU traže od Srbije i Kosova da sprovedu dogovor

Prema nacrtu zaključaka koji će na kraju samita usvojiti 27 šefova država i vlada EU, oni će pozvati Kosovo i Srbiju da “ekspeditivno i u dobroj namjeri sprovode svoje obaveze”.

Tokom samita će se liderima obratiti visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell koji će prisutne obavijestiti o ishodu sastanka u Ohridu.

Lideri Srbije i Kosova su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni dijelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti nisu potpisali nikakav dokument.

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnio da strane nisu potpisale dogovor zato što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić iznio da ima “ustavna ograničenja” stoga nije u poziciji da potpiše dokument.

Prema Lajčaku, bez obzira na nedostatak potpisa, dogovor je pravno obavezujući za obje strane jer su se strane složile da će ovaj dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU (Josep Borell), koja je data u subotu, 18 marta.

“Ovo je savršeno u skladu sa međunarodnom pravnom praksom. Dakle, to znači da je ovaj dokument obavezujući, da jeste zvaničan, formalan, i sve spekulacije o tome da li je ili nije validan i obavezujuće su besmislene”, ocijenio je Miroslav Lajčak.

Da je dogovor pravno obavezujući, na tome insistira i američka strana.

“Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji je pravno obavezujući”, rekao je 20. marta izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. On je nakon sastanka u Ohridu, novinarima izjavio da je dogovor pravno obavezujući “u svakom smislu”.

“Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja”, ocijenio je Eskobar, piše RSE.

Source: region