31. marta ističe rok za uplatu tzv. “markice”

Građani Tuzlanskog kantona do kraja marta imaju rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja, tzv. “markice”. Novina je što građani od ove godine ne moraju ići u Zavod zdravstvenog osiguranja kako bi preuzeli svoju markicu. S obzirom da su u TK uvedene elektronske zdravstvene legitimacije, od sada će sve ići preko integrisanog informacijskog sistema.

Nakon uplate za premiju osiguranja u bilo kojoj banci ili pošti, u roku od 48 sati podatak o premiji osiguranja će biti integrisan u sistem. Na isti način funkcioniše i ovjera knjižica. Ovjera se sada obnavlja automatski u zavisnosti od statusa osiguranika zdravstvenog osiguranja.mark

U slučaju da premiju osiguranja osim za sebe, plaćate i za svoje članove porodice, tada ste obavezni doći u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i priložiti jedan od ličnih dokumenata članova za koje ste uplatili premiju, a moguće je i skenirati uplatnicu, te je putem e-pošte poslati na mail ZZO TK: premija@zzotk.ba

Plaćanja premije zdravstvenog osiguranja su i dalje oslobođeni učenici, redovni studenti do navršene 26. godine, penzioneri koji primaju minimalnu penziju, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata, davaoci organa, nezaposlene osobe na evidenciji Službi za zapošljavanje, te osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite.

Od ove godine je dostupno i e-bankarstvo, a s obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona vanbudžetska organizacija, prilikom uplate posredstvom e-bankarstva, ukoliko završetak naloga zahtijeva unos određenog broja, potrebno je unijeti sve nule.

Premija osiguranja iz 2022. godine važi do 31. marta 2023. godine. 

Source: STUDIO D TK