Rusija reagirala nakon snažne američke podrške Bosni i Hercegovini

Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije prokomentirala je saopćenje Stejt departmenta nakon posljednjih izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Ona je komentirala izjavu Neda Prajsa (Price), portparola Stejt departmenta, koji je rekao da će Vašington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum.

Oštro saopćenje nakon Dodikovih izjava
– Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite “BiH” sa “Srbija”, “Republika Srpska” sa “Kosovo”, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i dobit ćete dijagnozu – podvojena ličnost – navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Ona je stava da je SAD, priznavanjem nezavisnost Kosova narušila teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Podsjetimo, sinoć je Stejt department reagirao nakon Dodikovih izjava kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS.

– Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine – saopćeno je.

Dodaje se da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Poručili su i da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.

Separatistička retorika
U saopćenju se navodi i da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

– Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Stejt departmenta.

Source: Bih