Održana akademija obrazovnih institucija povodom Dana nezavisnosti BiH

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona organizovali su danas akademiju obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića ovu akademija je „samo finalna aktivnost. „Ranije smo imali aktivnosti u samim ustanovama, u nekim mjestima smo imali defilee kroz središte tih mjesta. Veoma je važno da na simbolički način obilježimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine kako bismo naše učenike i naše studente naučili da vole Bosnu i Hercegovinu“, naglasio je ministar Omerović.

Da je neophodno njegovati vrijednosti našeg društva i stvarati neke nove istaknula je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić. „Po prvi put ove godine Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i Univerzitet u Tuzli zajedno sa Pedagoškim zavodom TK organizuju akademiju ovim povodom. To je zaista od velikog značaja za sve nas jer pokazuje koliko je bitna ta povezanost između svih aktera u procesu obrazovanja. Da je to put kojim ćemo graditi bolju budućnost za nas i našu djecu i vjerujem da će ova akademija postati tradicionalna“, mišljenja je rektorica Hadžigrahić.

Na značaj današnje akademije ukazao je i direktor Pedagoškog zavoda TK  Nikola Čiča.

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli dr.sci. Izet Šabotić naglasio je da sa vremenske distance od 31 godinu možemo objektivno sagledati sve okolnosti koje su prethodile tom važnom događaju. „Možemo slobodno kazati da pored svih nekih različitih gledanja na te događaje koji su vezani za desoluciju Jugoslavije da je ovo bio jedino ispravan put. Posebno nakon činjenice da su druge republike već otišle tim putem Bosna je samo slijedila to. I evo za ovih 31 godinu Bosna je nezavisna država sa ekonomskim i društvenim stanjem koje bi moglo biti bolje i nadam se da će biti bolje. Samo u jednoj suverenoj i nezavisnoj državi možemo razmišljati o budućnosti mladih generacija i budućnosti svih nas“, kazao je profesor Šabotić.

Pored referata o značenju Dana nezavisnosti prisutni su mogli pogledati program u kojem su sudjelovali učenici JU Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek” Tuzla, JU Osnovna muzička škola Tuzla, JU Osnovna škola „Miladije” Tuzla, te studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Ovom prilikom je otvorena izložba Muzeja istočne Bosne „1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, autora Nermina Ibrića.

Source: STUDIO D TK