BASF otpušta 2.600 radnika

​BERLIN – Njemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika, jer se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom koja je intenzivirana nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, piše Gardijan.

FOTO: Agencije

Protekle godine su “dominirale posljedice rata u Ukrajini, a posebno povećane cijene sirovina i energije”, navodi se u saopštenju BASF-a, koji je, kako se dodaje, imao dodatne troškove energije od 3,2 milijarde evra tokom 2022.

BASF je najveća svjetska hemijska grupa i jedan od oslonaca njemačke industrije, sa 157 godina rada na lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni u blizini Frankfurta.

Proizvodi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta robe širom svijeta, od đubriva do plastike, automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, ova industrija je posebno pogođena zavisnošću od gasa koji se isporučuje iz Rusije, a ranije je najavljen otpis od 7,3 milijarde evra za eksproprisane fabrike u Rusiji.

BASF je saopštio da će zatvoriti jednu od dvije fabrike amonijaka i dvije fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će dio proizvodnje pomjeriti iz Njemačke.     Tanjug

Чланак BASF otpušta 2.600 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao