Obilježena 30. godišnjica formiranja 205. brdske brigade Kalesija

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Kalesiji, počelo je obilježena 30. godišnjice formiranja 205. brdske brigade Kalesija.

Cvijeće su položili predstavnici JOB “Unije veterana” Kalesija, Udurženja “Kalesijka policija 92-95”,porodice šehida i poginulih boraca, Općine Kalesija, MIZ Kalesija,  građani.

Uloga 205. brdske brigade bila je od ogromnog značaja i okosnica za odbranu Kalesije, a formirana je 5. februara 1993. godine.

Bilo je više reorganizacija brigade, a od njenog formiranja i rasformiranja prošlo je hiljade boraca i starješina, a osnovni zadatak 205. brigade bio je odbrana dostignutih linija u svojoj zoni odgovornosti, koja se mijenjala i obuhvatala istočno kalesijsko ratište i majevičko ratište.

“U decembru 1993. godine 205. brdska brigada zaustavila je napad neprijatelja iz pravca Zvornika, preko Visa. Tada smo prešli u oslobađanje okupiranih teritorija os strane agresora. Obilježavanje je veoma bitno za naše generacije, da se ne zaboravi.”, kazao je Zijad Kulanić, pomoćnik načelnika Općine Kalesija. 

31. jula 1994. godine 205. brdska brigada preimonovana je u 245. brdsku brigadu. Komandanti brigade bili su Mehmed Husić, Mirsad Gutić i Muhamed Avdić.

“Pored borbenih dejstava mi smo morali da vršimo reorganizaciju i formiranje novih jedinica. Prvu reogranizaciju smo imali u maju 1992. godine gdje smo formirali pješadijske bataljone i gdje smo ukrupnili naše jedinice i dali im zonu odgovornosti da bi bilo lakše voditi odbrambeni rat. U toku 1992. godine stvorili su se uslovi da se formira nova jedinica, a ta nova jedinica je 205. brdska brigada.”, kazao je general Mirsad Gutić.

Organizator obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 205. brdske brigade je JOB “Unija veterana” Kalesija. U sklopu obilježavanja klanjan je podne-namaz u Čaršijskoj džamiji i proučen tevhid za poginule borce općine Kalesija, te je održan historijski čas i obraćanje zvanica u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija. Prisutnima su se obratili mr. Dževad Tosunbegović, general Mirsad Gutić i Zijad Kulanović, pomoćnik načelnika. Stihove svoje pjesme “A Bosne ima” govorio je književnik Fahrudin Sinanović.

“205. brdska brigada je učestvovala u oslobađanju Kalesije. Nastavit ćemo sa obilježavanjem značajnih datuma za odbranu Kalesije, jer se to ne smije zaboraviti. Znamo i kakvo je stanje boračke populacije, naš cilj je da poboljšamo status boraca”, kazao je Mirsad Ikanović, predsjednik JOB “Unija veterana” Kalesija.

U toku svog ratnog puta 205. brigada je izvodila odbrambena i ofanzivna borbena dejstva. Borci 205. brdske brigade, osim na kalesijskom ratištu, ratovali su i na teočanskom ratištu, na brčanskom, sarajevskom ratištu, na Vozući…

Za svoju hrabrost i doprinos u odbrani domovine, borci, njih 17 dobilo je odlikovanje Zlatni ljiljan, te dva odlikovanja Srebreni štit.

The post Obilježena 30. godišnjica formiranja 205. brdske brigade Kalesija appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba