PONOVO U HRVATSKOJ: ZABILJEŽEN NOVI SLUČAJ VISOKOPATOGENE PTIČIJE GRIPE

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je da je potvrđen novi slučaj visokopatogene gripe ptica kod crvenokljunog labuda na području Umaga u Istarskoj županiji.

Prvi slučaj bio u novembru

Ukupno su tokom ove godine na području Republike Hrvatske potvrđena dva izbijanja visokopatogene gripe ptica VPIP kod divljih ptica (tri pozitivne životinje na dvije lokacije), dok je zadnje izbijanje bolesti kod domaće peradi zabilježeno u novembru 2022. godine, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je od 22. novembra na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Propisane mjere

Mjere propisane tom naredbom se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) mora se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Iz Ministarstva podsjećaju subjekte da poštuju bio sigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru. prneosi “Hayat“.

Source: region