Francuzi rade duže dvije godine

PARIZ – Francuska vlada usvojila je na sastanku Savjeta ministara reformu penzija, pokazujući riješenost da ide do kraja bez popuštanja prema zahtjevima sindikata, koji namjeravaju da nastave proteste i štrajkove protiv vodećeg projekta predsjednika Emanuela Makrona.

FOTO: Pixabay

Olivije Diso, francuski ministar za rad, izjavio je poslije sastanka da neće biti pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju i da će ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine.

Sindikati i dio opozicije najviše osporavaju tu zakonsku starosnu granicu, koja je do sada bila 62 godine.

Poslije prvog dana štrajka i protesta širom Francuske održanog u četvrtak, kada se okupilo između jedan i dva miliona ljudi, vlasti pokušavaju da minimiziraju proteste i navode da se drže plana.

Francuska vlada se nada da će rasprava u Parlamentu biti brza i da bi reforma mogla da stupi na snagu već narednog ljeta.

Naredno veliko okupljanje Francuza protiv reforme zakazano je za 31. januar.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža, a da penzijski sistemi nisu potpuno uporedivi. U Njemačkoj, Belgiji ili Španiji odlazak u penziju je sa 65 godina, a sa 67 u Danskoj.

To pomjeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se, prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.

Francuska je doživjela niz velikih reformi penzija posljednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova.

Gotovo svaki put kada je najavljeno pomjeranje starosne granice, u Francuskoj su bili protesti.  Nova

Чланак Francuzi rade duže dvije godine се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao