Kolike su plate čelnika u regionu

Naime, na sjednici predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Milenko Jovanov podsjetio je da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava, pa tako i predsjedniku Republike, plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.

U Vučićevom slučaju to znači da će njegov mjesečni lični dohodak od sada iznositi skoro 1.500 evra.

Ta plata je i dalje niža od primanja predsjednika drugih država u regionu u kome se nalazi Srbija. Najveću platu pak u ovom dijelu Evrope ima predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar čija primanja su 3.322 evra mjesečno. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 evra, prenosi Danas.rs.

Aktuelni članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić mjesečno zarađuju na svojim pozicijama 2.922 evra mjesečno. Po visini plata odmah iza njih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čija je plata 2.420 evra.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj mjesečno pak zarađuje 2.208 evra dok je plata koju prima predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 1.500 evra, pišu Nezavisne.

Source: region