Sladić ponovo upozorio Sarajlije: “U večernjim satima…”

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić ponovo najavljuje grmljavinu.

Sladić je i ranije najavio da će u večernjim satima Sarajevo zadesiti grmljavinsko nevrijeme, a sada je otkrio detaljnije informacije.

“Dijagram entropije i temperature (tzv. tephigram), ili ipak lakše, vertikalni profil atmosfere za Sarajevo u večernjim satima – idealan ponovo za jake padavine, pa i grmljavinu. To pokazuje i omjer T-Td, odnosno razlika temperature zraka i temperature rosišta koja je vrlo mala – dobar pokazatelj dostupne vlage”, pojašnjava Sladić, te dodaje:

“Snažno jugozapadno strujanje prisutno je gotovo duž atmosferskog stuba, znatno slabije je pri tlu usljed manjeg gradijenta pritiska. Mlazna struja na 300 hPa prelazi preko Bosne i Hercegovine večeras. Krcati slojevi vlagom duž 900-300 hPa, ili 0.9 do 9 km visine – faktički i unutar vrlo plitkog planetarnog graničnog sloja (PBL) kojeg je ovdje teško i uočiti; pratimo zakrivljenu crnu liniju vlažnog adijabatskog procesa uz crvenu i zelenu liniju). Entrainment (tj. izbacivanje) gotovo nepostojeće, s obzirom na to da nema okolni suhi zrak koji bi podstaknuo turbulentno miješanje, “oblikovalo” temperaturu podignute parcele zraka prilagodivši je okolnoj temperaturi, razrijedilo/diluiralo čestice unutar oblaka i smanjilo koncentraciju kapljica, a samim tim i isparavanje je svedeno na minimum. Idealan pokazatelj ponovog remećenja hidrostatičkog balansa pri čemu se javlja sila uzgona (buoyancy), pretvarajući potencijalnu energiju u kinetičku.

S obzirom na to da energije ponovo ima i da se miješaju topliji zrak s juga i nešto hladniji zrak sa sjeverozapada pri čemu se topliji uzdiže uvis u slobodnu atmosferu, hladi, širi i kondenzuje zagrijavajući kapljice i ispušta latentnu toplotu, ponovo treba računati i na razvoj vertikalnih oblaka te pojavu grmljavinskih procesa. Također, računamo i na orografske razvoje, odnosno razvoje oblikovani reljefom, kao i uske linije nestabilnosti (tzv. squall lines). Kao i na kapljice većeg radijusa (inicijalne su oko 0.1 cm). A uzmimo u obzir i onaj rijetki primjer – a to je da u idealiziranim situacijama duž pseudoadijabatske/vlažne adijabate mogu se desiti i procesi da se gotovo sva voda izvuče iz određenog oblaka, no za to su potrebni i eksterni faktori koji će dovlačiti određenu količinu vlage na odgovarajućoj temperaturi zraka da sačuva parcelu zraka zasićenom”, napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

Source: Bih