Radnik više tražiće se i u ovoj godini

BANJALUKA – Većina poslodavaca u Republici Srpskoj, posebno iz oblasti uslužnih djelatnosti, u ovoj godini očekuje povećanje obima poslovanja, kao i bolje finansijske rezultate, dok skoro polovina planira zapošljavanje dodatnih radnika, a optimizam podgrijavaju dobri lanjski rezultati.

Prema istraživanju tržišta rada 2022/2023. u Srpskoj, koje je sproveo Zavod za zapošljavanje RS, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obimu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca 52,6 odsto lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 odsto zabilježilo porast finansijskih rezultata.

Ovakvi trendovi poslovanja predstavljaju pozitivan indikator za mogućnosti novog zapošljavanja, tako da 57,4 odsto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 odsto očekuje i bolje finansijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti rast obima poslovanja očekuje čak 61 odsto poslodavaca iz uslužnog sektora.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.015 poslodavaca širom Srpske sa 52.448 radnika pokazuje da 49,9 odsto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika.

Međutim, u strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona sa nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima i zidarima.

Od ukupno anketiranih, tek 14,4 odsto poslodavaca planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3, odsto najavljuje otpuštanja viška zaposlenih.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović rekao je za “Glas Srpske” da očekuju rast u sektoru ugostiteljstva i turizma.

„Iza nas su tri veoma izazovne godine, koje su obilježili korona i nedostatak radnika. Prošle godine imali smo veliki odliv radnika u turistička mjesta na primorju i pred nama je zapravo okretanje te situacije. Treba da radimo na unapređenju turizma i ugostiteljstva“, rekao je Kurtinović.

Naglasio je da je teško i mukotrpno vratiti one koji su već otišli.

„Moramo naći način da pružimo što bolje uslove radnicima koji su ostali kod nas, da ih sačuvamo. Teško da u skorijoj budućnosti plate kod nas mogu dostići one na primorju, ali se mora ići na to da plate u ugostiteljstvu idu na račun u ukupnom iznosu, bez koverti. Sa tim bismo im sigurno dali veće šanse za opstanak ovdje“, istakao je Kurtinović, dodavši da se mora raditi i na poboljšanju uslova rada, kao i odnosa prema radnicima.

Istraživanje Zavoda za zapošljavanje RS pokazuje da 62,7 odsto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira da poveća plate zaposlenima. Posmatrano po djelatnostima, najveći procenat poslodavaca koji planiraju da povećaju plate, 67,6 odsto njih je iz oblasti industrijskih djelatnosti. Glas Srpske

Чланак Radnik više tražiće se i u ovoj godini се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao