Održan okrugli sto o pošumljavanju Visa: Vis će biti i medonosan i turistička atrakcija

U organzaciji Eko-Zelenih TK i udruženja pčelara iz Kalesije i Sapne, u petak, 13.1.2023. godine, u Kalesiji je održan okrugli sto o temi “Razmatranje potrebe i važnosti pošumljavanja brda VIS u Kalesiji specijalnom ekološkom metodom „ekobombardovanjem“ iz zraka primjenom sjemene „ekobombe“. Jedan od inicijatora održavanja ovog skupa bio je i Ibro Huremović.

U uvodnom dijelu obratio se prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik UG EKO- ZELENI TK, koji je istakao važnost  značaj pošumljavanja Visa medonosnim biljem.

-S obzirom na mine zaostale iz vremena rata, to možemo uraditi samo iz zraka, avionima ili dronovima. Vis ima izuzetan i turistički potencijal, ali svi se moramo potruditi da realizujemo ove naše ideje. Vis je u Strategiji razvoja općine Kalesija predviđen za ekološko-turističku i sportsku zonu. Na tome želimo svi da radimo. Planiramo sadnju medonosne šume raznih vrsta bagrema(Rod robinia ps.) metodom ekobombi odnosno zračno pošumljavanje, kako bismo potaknuli regeneraciju šume i razvoj pčelarstva u regiji, kazao je, između ostalog, u uvodnom  izlaganja prof. dr. Omerović.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Eko-Zelenih, udruženja pčelara, članovi Trika, članovi kalesijskog biciklističkog kluba, Turističke zajednice… Rečeno je da se u realizaciju projekta trebaju uključiti i članovi udruženja lovaca.

Zanimljiva izlganja imali su i Ibrahim Sakić, prof. dr. Sead Noćajević, Sejfo Softić, Ibro Huremović, Mehmed Đedović, Nermin Sinanović, Hasan Paloš, Mahir Huremović, Hasim Rizvić, Sead Alić, Amina Musić, Mujo Mulaomerović… Radom okruglog stola moderirao je Fahrudin Sinanović.

Svi učesnici okruglog stola su saglasni da je pošumljavanje Visa medonosnim biljem metodom  ekobombardavanja izuzetno značajno za lokalnu i širu zajednicu. Na kraju su usvojili i niz zaključaka.

Među zaključcima je navedeno i da se o ovom projektu trebaju upoznati i resorna ministasrtva Vlade TK i Vlade F BiH, da se poradi na pristupnom putu do vrha Visa, da se uradi elaborat o zaštiti Visa sa svim sadržajima, infrastrukturom i procjenom vrijednosti realizacije ovog projekta. Jedan od zaključaka je i da Općina Kalesija zaposli dva eko policijaca.

Dogovoreno je da dio učesnika okruglog stola posjeti kalesijskog načelnika Seada Džafića i upozna ga sa ovim projektom i planovima. Inače, načelnik Džafić je prisustvovao samo kraju ovog skupa i u svom kratkom obraćanju izrazio spremnost Općine Kalesija da radi na realizaciji ovog projekta, a i da od Visa napravi atraktivnu turističku destinaciju.

The post Održan okrugli sto o pošumljavanju Visa: Vis će biti i medonosan i turistička atrakcija appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba