VELIKA RACIJA U SRBIJI: Prodavali lažne kriptovalute preko call centara, prevara “teška” više stotina miliona eura

Na meti prevaranata našle su se, prije svega, žrtve iz Njemačke, koje su „investirale“ više od dva miliona eura u lažne kriptovalute.

Europol je koordinirao akciju rasturanja kriminalne grupe koja je preko call centara u Srbiji prodavala lažne kriptovalute po Evropi. Samo u Njemačkoj su prevarili ljude za više od dva miliona eura, a sumnja se da im je protivzakonita zarada bila i više stotina miliona eura. U Srbiji je uhapšeno 14 osoba.

Europol se danas oglasio saopštenjem o velikoj akciji koja je sprovedena prije svega u Srbiji, ali i Bugarskoj i na Kipru, a na čijoj meti su se našli call-centri preko kojih su prodavane lažne kriptovalute. Na meti prevaranata našle su se, prije svega, žrtve iz Njemačke, koje su „investirale“ više od dva miliona eura u lažne kriptovalute.

Akcija je izvedena u saradnji policije i tužilaštava Srbije, Njemačke, Kipra i Bugarske, uz podršku Europola i Eurojusta protiv organizovanih kriminalnih grupa umiješanih u onlajn prevaru sa investiranjem u kriptovalute. Ova kriminalna mreža, kaže se u saopštenju Europola, koja se sastojala od većeg broja krimiinalaca koji su operisali pomoću call-centara, mamila je žrtve da investiraju velike sume novca u lažne kriptovalute. Europol je sastavio operativnu grupu da podrži ovu prekograničnu istragu, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji je uhapšeno 14 osoba, dok je jedna lišena slobode u Njemačkoj. Ispitana je 261 osoba, od kojjih će neke čekati sudski proces (42 osobe u Bugarskoj, 2 na Kipru, 3 u Nemačkoj i 214 u Srbiji).

Policija je obavila pretres na 22 lokacije, od kojih 5 u Bugarskoj, 2 na Kipru i 15 u Srbiji. U Srbiji je policija upala i u četiri call-centra.

U policijskoj akciji su zaplenjena tri hard diska, na kojima su bili virtuelni novčanici, u kojima je zaplijenjeno oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini. Oduzeta su i tri vozila, elektronska oprema, hard diskovi i dokumenta.

Osumnjčeni su koristili reklame na društvenim mrežama da namame žrtve na sajtove kojima su upravljali kriminalci koji su nudili, naizgled izuzetne prilike za investicije u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi investirali manje sume novca, obično trocifrene iznose. Njima se prikazivala lažna dobit, a onda su prevaranti žrtve ubjeđivali da investiraju još više para. Procijenjeno je da je šteta nanesena njemačkim građanima oko dva miliona eura. Prevaranti su žrtve našli i u Švajcarskoj, Australiji i Kanadi.

Pretpostavlja se da je broj žrtava mnogo veći. Ovo znači da je plen prevaranata možda mnogo veći i dostiže sumu od stotina miliona eura, navodi se u saopštenju Europola.

Source: region