Epidemiološka sitaucija u BiH stabilna, ne planiraju se uvoditi mjere za putnike iz Kine

U Bosni i Hercegovini je epidemiološka situacija izuzetno stabilna i do daljnjeg se neće uvoditi restriktivnije mjere, niti ograničenja za osobe koje putuju iz Kine, izjavio je danas u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva (FMZ).

Čerkez je nakon sjednice Kriznog štaba FMZ-a izjavio da je epidemiološka situacija u BiH izuzetno stabilna i da se na bolničkom liječenju nalaze 33 osobe oboljele od COVID-19.

“Od te 33 osobe, 80 posto je nekompletno vakcinisano. Dvije osobe se nalaze na respiratoru. Ove brojke su sigurno značajno niže od realnog. U ovom trenutku sigurno imamo više oboljelih, međutim testiranje je značajno manje”, kazao je Čerkez, naglasivši da je u decembru 2022. godine od posljedica zaraze koronavirusom preminulo deset osoba.

Istakao je da je epidemiološka situacija u regionu, ali i cijeloj Evropi stabilna, ali da zabrinjava situacija u Kini, gdje je zabilježen porast zaraženih, nakon što je ta zemlja odlučila ukinuti restriktivne mjere i otvoriti granice.

Kao posljedice toga, kazao je da je najmanje 17 država uvelo restriktivne mjere za osobe koje putuju iz Kine, a među njima i nekoliko evropskih.

“Nijedna zemlja naše regije zasad ne planira uvoditi mjere. Mi smo također, na osnovu stava, poruke Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, koji kaže da za Evropu ova varijanta virusa ne bi trebalo predstavljati veći rizik i problem, procjenili da je rizik vrlo nizak za BiH i odlučili kao i susjedne zemlje da do daljnjeg ne donosimo restriktivnije mjere u odnosu na građane Kine”, pojasnio je Čerkez.

Shodno tome, stav Kriznog štaba je da u ovom trenutku ne treba uvoditi nikakve dodatne mjere ni na prostoru Federacije BiH, već zadržati postojeće koje se odnose na zdravstveni sektor u tom bh. entitetu.

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izjavio je da je tokom zime povećan broj respiratornih infekcija te da boravak u zatvorenom pogoduje prenošenju virusa.

“Ipak, ima ljudi koji još uvijek umiru od COVID-19. Naša borba protiv COVID-19 se nastavlja. U prošloj sedmici imali smo 900 slučajeva prijavljenih akutnih respiratornih bolesti, od toga dominira COVID-19, respiracijski sicijski virus – RSV, koji je više prisutan kod djece, i gripa. Koristim priliku da pozovem stanovništvo da se cijepi, posebno osobe starije od 65 godina i imunokompromitirane osobe. Protiv gripe je, kao kod COVID-19 jedina učinkovita mjera cijepljenje. Bilo bi dobro da se iskoristi prilika tamo gdje ima cjepiva da se cijepe i na taj način se zaštite”, rekao je Skočibušić.

Dodao je da u FBiH ima dovoljno količina vakcina, a da sutra stiže i vakcina modificirana za varijantu koronavirusa omikron, što će biti dovoljno za četvrtu dozu.

Source: Bih