Kroz projekte Zavoda posao dobilo 5.500 radnika

PALE – Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je ove godine kroz šest projekata zapošljavanja, koji se i dalje sprovode, omogućio posao za 5.500 radnika sa evidencije nezaposlenih, za šta je utrošeno oko 31 milion KM, rekao je direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da je Zavod zajedno sa Vladom Republike Srpske finansirao ove projekte sa ukupno 35 miliona KM namijenjenih za zapošljavanje 6.500 lica u Republici Srpskoj.

On vjeruje da će u potpunosti biti realizovani ovi projekte koji traju 12 mjeseci i obuhvataju dvije kalendarske godine.

“Nama su bili najinteresantniji projekti koji su se odnosili na zapošljavanje demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske i djece poginulih boraca `Zajedno do posla` koji ima tri podkomponente. Gotovo polovina sredstava od ukupnog Akcionog plana bila je namijenjena za zapošljavanje ovih lica”, naveo je Vujičić

On kao interesantan ističe i projekat zapošljavanja ciljnih kategorija u privredi koji se sastoji od dvije podkomponente, čime je obuhvaćeno 1.700 lica.

Vujičić napominje da je projekatom pripravnika zaposleno nešto manje od hiljadu lica, te da je u toku realizacija projekta regresnih povrata doprinosa koji se odnosi na privrednike koji su povećali broj radnika u odnosu na prethodnu godinu.

“Oni su imali mogućnost da dobiju povrat sredstava, čime je obuhvaćeno oko 2.000 radnika”, dodao je Vujičić.

On ističe da se najlošije realizuje Projekat za zapošljavanje Roma, koji se sprovodi u saradnji sa Savjetom ministara.

“Romi su specifična kategorija, jer njih nemamo puno na evidenciji i zbog toga imamo problema u realizaciji ovog projekta”, pojašnjava Vujičić i dodaje da u 2022. godini sprovođnjen i projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić kaže da je interesantno da je tokom ove godine broj zaposlenih za par hiljada veći nego 2021. godine.

On je naglasio da su u toku 2022. godine poslodavci, kada je riječ o visokoj školskoj spremi, najviše tražili doktore medicine, kao i ekonomiste, kojih je i najviše među evidentiranim licima bez zaposlenja.

Vujučić kaže da su poslodavci iskazali potrebu za radnike u ugostiteljstvu, kao i obučene za građevinski i metalski sektor. Srna

Чланак Kroz projekte Zavoda posao dobilo 5.500 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao