U toku sjednica Skupštine TK: Odbijena inicijativa za isplatu jednokratne pomoći budžetskim korisnicima, manje novca za poljoprivredu, socijalnu zaštitu, robne rezerve…

U toku je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj će biti razmatran Nacrt Budžeta TK za 2023. godinu i nacrt Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2023. godinu.

Klub zastupnika SDP-a za uvrštavanje u dnevni red sjednice predložio je inicijativu da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć, međutim kako nisu naišli na podršku većine zastupnika, inicijativa nije uvrštena u dnevni red.

Podsjećamo, Sindikati radnika, koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK uputili su zahtjev predsjedniku Skupštine TK i predsjednicima Klubova poslanika u Skupštini TK za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da iste isplati u propisanom roku u iznosu od 1080 KM u skladu sa Urdbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Kao opravdanost zahtjeva sindikati su naveli saopćenje Agencije za statistiku BIH iz oktobra 2022.godine u kojem se navodi između ostalog da je na godišnjem nivo u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3%.

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona raspravljaju o nacrtu Budžeta za narednu godinu. Predviđenim nacrtom Budžet TK za narednu godinu trebao bi biti oko 556 miliona KM i manji je za oko 30 miliona u odnosu na ovogodišnji Budžet. Tako su u nacrtu Budžeta sredstva za poljoprivredu predviđena u iznosu od oko 9 miliona, što je manje za 3,8 miliona KM u odnosu na ovu godinu, za podršku povratka sa 2,8 miliona Km, predviđena sredstva u iznosu od 790 hiljada KM. Umanjena su sredstva za socijalnu zaštitu i robne rezerve. Nezadovoljstvo planiranim sredstvima za boračku populaciju, iskazali su predstavnici Saveza i udruženja boraca Tuzlanskog kantona, napuštanjem sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

The post U toku sjednica Skupštine TK: Odbijena inicijativa za isplatu jednokratne pomoći budžetskim korisnicima, manje novca za poljoprivredu, socijalnu zaštitu, robne rezerve… appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih