DJEČAK (2) PREMINUO ZBOG BUĐI U STANU! Velika tragedija – umro u teškim mukama

Avab Išak preminuo je nedugo nakon svog 2. rođendana 21. decembra 2020. godine. Patolog je ustanovio da je dečak preminuo od “posledica teškog respiratornog stanja koje je izazvano preteranom izlaganju buđi u prostorijama gde je živeo”, te naveo da ništa nije učinjeno da se problem sa buđi reši.

Prilikom pregleda mesta stanovnja ustanovljeno je da nije bilo opremljeno za normalne svakodnevne aktivnosti, što je dovelo do prevelike vlage i kondenzacije. Porodica preminulog dečaka rekla je da je Avab nekada znao intenzivno da kašlje i po tri dana, te da su se osećali nemoćni, i da su strahovali od toga kakvu štetu buđ nanosi zdravlju dečaka.

– Ne možemo da vam kažemo pred koliko lekara smo plakali, kao i molbi koje smo uputili menadžmentu “Rochdale Boroughwide Housing” u čijem vlasništvu je objekat, govoreći da smo u strahu za njegovo i naše zdravstveno stanje zbog uslova u kojima živimo – saopštila je porodica.

Oni navode da, uprkos brojnim apelima, kompanija koja je zadužena za brigu o ovom socijalnom smeštaju nije učinila dovoljno da se problem reši.

Gljivice našli u krvi i plućima dečaka
Avab je hitno prebačen u bolnicu 19. decembra nakon što je dobio napad gušenja. Međutim, dečak je otpušten iz bolnice narednog jutra. Sledećeg dana roditelji su ga opet doveli u bolnicu, gde je 21. decembra i preminuo usled zastoja srca prouzrokovanog respiratornim problemima. Njegovo grlo, dušnik i drugi disajni putevi bili su toliko otečeni i da bi mu bilo otežano disanje, rekao je dr Filip Lamb, koji je izvršio obdukciju.

Gljivice su pronađene u Avabovoj krvi i plućima, a tako teška upala ukazuje na alergijsku reakciju, rekao je lekar. Uzrok smrti je naveo kao “zagađenje od buđi”.

Profesor Malkolm Ričardson, stručnjak za buđ i gljivice, podržao je ove nalaze, rekavši da je na zidovima i plafonima kuhinje, kupatila i spavaće sobe bila “velika buđ” duži vremenski period. Abdulah je pokrenuo pravni postupak u junu 2020. Stambena zajednica je saopštila da je uprkos žalbama njena politika da ne radi na nekretnini koja je predmet pravnog spora.

Danijel Mekvej, geodet u Ročdejlskom savetu, koji je posetio stan, rekao je da je “neprikladan za ljudsko stanovanje”. Policija Velikog Mančestera je takođe rekla u istrazi da je nekoliko nekretnina na istom imanju imalo vlagu i buđ, ali nisu ispunili prag dokaza za krivični postupak protiv stambene zajednice za ubistvo iz grubog nemara ili korporativno ubistvo iz nehata,piše Srbijadanas

Upitan da opiše uslove u socijalnom stanovanju, profesor Ričardson je rekao da 50 odsto nekretnina ima buđ i da je ukupna situacija “strašna”.

Source: CRNA HRONIKA