Tuzlanski kanton prvi u Federaciji BiH formirao skupštinu

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je danas konstituisao Skupštinu kantona te je 35 zastupnika položilo zakletvu.

Skupštinsku većinu su formirali SDA i Demokratska fronta, a priključili su im se i dva nezavisna zastupnika koji su bili dojučerašnji članovi PDA, Senad Alić i Jakub Suljkanović.

Osim njih, danas su zakletvu položili Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Jasmina Lugavić, Suvada Džuzdanović, Bahrudin Ahmetagić, Damir Šišić, Edin Dedić, Hasiba Kurtić te Edin Vikalo  iz SDA, Dževad Hadžić, Mirela Memić, Slađan Ilić, Vahidin Smajlović, Vedrana Petrović, Hamza Bešić, Amila Hodžić, Alen Karić iz SDP-a, Žarko Vujović, Sandra Imširović, Boris Krešić i Ivana Mijatović iz DF-a, Lejla Ćebić Đerzić iz PDA, Emir Salihović, Asmir Hasić iz Stranke za BiH, Izen Hajdarević i Silva Banović iz Naroda i pravde, Emir Begić, Husein Tokić iz Socijaldemokrata BiH te Amir Hasičević iz Naše stranke.  Za predsjedavajuće Skupštine je predložen Žarko Vujović, a za zamjenike predsjedavajućeg, Boris Krešić i Lejla Vuković.

Zastupnicima je certifikate uručio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović koji je pohvalio Tuzlanski kanton na brzini formiranja novog saziva Skupštine.

Arnautović je naglasio da slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komsije BiH i Skupštine TK, a koja se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Iz ovog kantona bira se deset delagata, odnosno, pet iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog naroda, te po jedan iz reda hrvatskog i ostalih. Ta aktivnost  mora biti završena do 2. decembra.

Inače, Tuzlanski kanton je poznat po turbulencijama na političkoj sceni i čestim promjenama skupštinske većine i smjenama Vlade TK. Već godinama nijedan sastav Vlade TK nije dočekao mandat od početka do kraja.

Studio D / balans.co.ba 

Source: STUDIO D TK