U Kalesiji promovirana knjiga “OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I ENERGETSKA EFIKASNOST”  autora Adema Karića

U kalesijskoj biblioteci, u utorak, 8. 11. 2022. godine, održana je promocija knjige “OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I ENERGETSKA EFIKASNOST”  autora Adema Karića, dipl.ing.mašinstva, profesora u JU MSŠ Kalesija.

Osim autora, o knjizi su gvoorili još i dr. Džemila Agić, predstavnica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, i Abdurahman Bajrič, profesor u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija.

Dr. Džemila Agić je kazala da je Adem Karić jedan od rijetkih stručnjaka koji svoja znanja zna primijeniti u praksi i teoriji.

– Još prije aktuelne energetske krize počeo je govoriti i pisati o toj oblasti na osnovu stručnih analiza i znanja. Odgovoran je i stručan, te se nadam da će nastaviti sa pisanjem, jer je u udžbeniku u kojem je bio ograničen brojem stranica ubacio skoro sve što je potrebno nekome da nauči u jednoj oblasti, a opet se ovom knjigom mogu služiti i sami mašinci, odnosno struka, navela je, između ostalog, dr. Džemila Agić.

O knjizi i Ademu Kariću pohvalno je govorio i Abdurahman Bajrić.

– Adema Karića poznajem proteklih 20-25 godina. Bio sam mu mentor u školi. Jedan je od rijetkih koji se nije ograničio na znanja stečena na fakultetu, nego je konstantno u procesu usavršavanja i sticanja novih znanja. Prati aktuelne svjetske trendove.  Svoja znanja zna primjeniti za projekte, ali i prenijeti znanje  na druge. Nadam se da će se odlučiti da dodatno obradi ovu oblast i da će nas sve počastiti i drugim knjigama. Oni koji su pisali bilo šta znaju kakav je to proces, a usuđujem se reći da je pisati stručnu literaturu još teže. Adem je napisao jednu takvu knjigu, a neke tabele koje se nalaze u knjizi nisu prekopirane, nego se radi o njegovom praćenju i izučavanju određenih procesa proteklih 10 godina, istakao je Abdurahman Bajrić.

Adem Karić se zahvalio kolegama promotorima i svima koji su pomogli da se ova knjiga objavi. Kako kaže, namjera mu je bila da na što jednostavniji način ovu oblast približi svim građanima. Dodao je i da je naveo sve energente za grijanje i njihove prednosti i nedostatke. U knjigu je unio i formule pomoću kojih svi mogu izračunati efikasnost odreženog energenta u skladu sa dimenzijama vlastite kuće, stana ili drugog objekta.

Nakon obraćanja promotora i autora uslijedila je zanimljiva diskusija i zanimljiva pitanja. Promociji je prisustvovao i Sadik Fatić, vlasnik prve solarne elektrane u Jugoistočnoj Evropi, instalirane u Kalesiji.

Prof. dr. Muhamed Omerović je istakao važnost ove teme i zbog očuvanja okoliša. Na kraju se zaključilo da bi trebalo organizrati stručni okrugli sto o temi obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti.

Autor knjige Adem Karić već duže vrijeme zagovara ideju da se u Kalesiji ovori edukativni centra za solarnu energiju.

S obzirom da je trenutno u svijetu energetska kriza gorući problem, promocijom ove knjige postigao se pun pogodak.

The post U Kalesiji promovirana knjiga “OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I ENERGETSKA EFIKASNOST”  autora Adema Karića appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba