Vučić o dronovima iznad Srbije: “Nisu bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere”

Vučić je u povodu jučerašnjeg obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške rekao kako to nije prvi put da su iznad vojarni Vojske Srbije (VS) primijećene takve letjelice.

“Primjećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obavještajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju”, rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gdje je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije u okviru združene vježbe “Manevri 2022”.

Vučić je u svom obraćanju spomenuo i NATO. Kazao je kako su njihovi dronovi uočeni na Brnjaku i Jarinju. Kako je pojasnio, “oni su bili na 200, 500 metara od administrativne linije, sa druge strane”.

“Njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se potom na korištenje komercijalnih dronova, kazao je kako se oni koriste kako bi se sakrio pravi vlasnik.

Vučić smatra da se u povodu tog incidenta “odmah vidi združena djelatnost protiv Srbije”.

“Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija u kojima će se pojaviti politički akteri u zemlji i regiji koji će s jedne strane krenuti sa sprdnjom zašto bi neko koristio dronove pored satelita, a s druge strane, upitat će s kim se to sukobljavamo. Ni s kim se ne sukobljavamo, ali hoćete li da nam neko nadzire vojsku, da na teritoriju središnje Srbije ulazi u svako skladište i broji koliko streljiva, granata imamo”, rekao je Vučić te dodao kako se “radi na tome” da se utvrdi tko je poslao dron koji je oboren iznad Raške.

“Oni koriste komercijalne dronove misleći kako se tako neće utvrditi tko je vlasnik i počinitelj protupravnih radnji. Sve drugo bi lako utvrdili na osnovi vojnih elemenata kome to pripada. Mislim da cio svijet zna tko je što obavio u Baltičkom moru povodom Sjevernog toka pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se malo pravimo naivni”, rekao je predsjednik Srbije. prneosi “Radiosarajevo“.

Source: region