VOZAČI: Od utorka obavezna zimska oprema na svim putnim pravcima u BiH!

U periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, vozila u saobraćaju moraju posjedovati opremu za saobraćaj  u zimskim uslovima.

Prema Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima, zimska oprema obuhvata:
* pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

* pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

* pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Izuzetno, i van ovog perioda, kada na kolovozu pojedinih puteva vladaju zimski uslovi, mogu se na točkove postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama koje je propisao proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Source: STUDIO D TK