POROĐAJ U VOZILU HITNE POMOĆI ZAMALO ZAVRŠIO TRAGIČNO: BEBI SE OKO VRATA OBMOTALA PUPČANA VRPCA

Ekipa Hitne pomoći dobila je u srijedu rano ujutru poziv da krene u Kotež, jer žena treba da se porodi. Djelovalo je kao uobičajen poziv, ali nije bilo tako.

Mislili smo da ćemo stići do bolnice, međutim porođaj je počeo. Stali smo tada, sve se desilo jako brzo, jer je dijete izašlo brzo napolje, imali smo sreće da je ženi sedmo dijete, pa je porođaj protekao lagano – kaže dr Marko Ćirić, člane ekipe Hitne pomoći.

Međutim, nije baš sve bilo tako jednostavno.

Oko vrata djeteta je bila obmotana pupčana vrpca. Brzo smo je obmotali, ali dijete nije disalo. Bebu smo okrenuli na stomak, počeli smo da trljamo i poslije desetak sekundi dijete je prodisalo živorođeno u pola osam – napominje Ćirić.

Iako su porođaji van bolnice rijetki, godišnje ih bude do tri. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ekipe Hitne pomoći su pripremljene, a i vozila su opremljena.

Specijalizovana kola u kojima je pedijatrijska ekipa imaju sve što je potrebno za djecu – defibrilator, spinalnu dasku ako je dijete doživjelo traumu, šine, aspirator, bocu sa kiseonikom, ali i porođajni set instrumenata.

Oprema u vozilima je suštinski ista, ali ima određenih razlika jer ekipa za odrasle nema sve ono što ima pedijatrijska. Svuda stižu za nekoliko minuta. Ekipe na terenu zahvalne su što opremljena vozila stižu kao donacije.

Nije tačno propisano koliko ekipa Hitne pomoći treba da bude na određeni broj stanovnika, ali u Gradskom zavodu za urgentnu medicinu kažu da je jedna ekipa zadužena za otprilike 50.000 ljudi. U Beogradu ima oko stotinu vozila Hitne pomoći, piše RTS.

Source: region