BKC: U petak, 4. novembra, promocija romana “Pogibija braće Morića” Envera Imamovića

U Kalesiji, u okviru Kulturna manifestacija „IKRE 2022“, idućeg petka, 4. Novembra, sa početkom u 17,00 sati, održat će se promocija knjige  „Pogibija braće Morića” istaknutog historičara i arheologa prof. dr. Envera Imamovića Promocija će se održati u velikoj Sali kalesijskog BKC-a. Osim autora, o knjizi će govoriti još i prof. dr. Bego Omerčević, Ibrahim Aljić, predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, i Fahrudin Sinanović, književnik. Moderator promocije je Halima Dukić, profesorica turskog jezika i književnosti.

Imamovićev roman “Pogibija braće Morića” naišao je na izuzetan prijem kod čitalačke publike.  Imamović u novom romanu opisuje važan historijski događaj koji se dogodio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu prije 250 godina.

Historijski događaj se veže za pobune i nemire prouzrokovane teškim društvenim prilikama i političkom nestabilnošću, a glavni likovi su braća Morići, koji su sa ostalim “aga Sarajlijama”, onovremenim političarima, bili akteri svih tih zbivanja, i borci protiv društvenih i političkih nepravdi. Imamović je u romanu opisao i kako je izgledao onovremeni, svakodnevni život Sarajlija, ramazanske noći i sijela, teferiče, ašikovanje na pendžeru, sretne i nesretne ljubavi, poplave i haranje kuge koje su pustošile grad. Sve je opisano na osnovi stvarnih događanja zabilježenih u arhivskoj građi, a na kraju knjige je objavio 40 slika u boji onih lokaliteta koje je spomenuo u najnovijoj knjizi.

S obzirom na brojne obaveze profesora Imamovića i na česta putovanja po svijetu radi istraživanja, a i na godine, u nekim gradovima se promocije ove knjige održavaju i bez prisustva autora, ali će prof. dr. Enver Imamović, kako je rekao, iz poštovanja prema Kalesiji doći u Kalesiju.

Emeritus profesor Enver Imamović objavio je veći broj knjiga i naučnih članaka. Između ostalih, objavio je i knjige “Historija bosanske vojske”, “Korijeni Bosne i bosanstva”, “O Sarajevskoj hagadi”, “Afroditin grijeh”, “Ajvaz-dedin san”, “Pogibija braće Morića”…

The post BKC: U petak, 4. novembra, promocija romana “Pogibija braće Morića” Envera Imamovića appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba