Broj dolazaka i noćenja konstantno raste: BiH sve popularnija na svjetskoj turističkoj mapi

Da naša zemlja postaje sve popularnija na svjetskoj turističkoj mapi, potvrđuju i posljednji podaci Agencije za statistiku BiH. Tako je iz mjeseca u mjesec broj turističkih dolazaka i noćenja sve veći.

Strani turisti
Tako su u BiH, prema statističkim pokazateljima, u avgustu turisti ostvarili 195.222 posjete, što je više za 12,7 posto u odnosu na mjesec ranije, ali i za 29,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Turisti su ostvarili 469.671 noćenje, što je više za 16,8 posto u odnosu na juli 2022. i za 22,8 posto više u odnosu na avgust 2021. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 31,6 posto, dok je 68,4 posto učešće stranih turista – podaci su ove državne agencije.

Ovakav trend, koji govori o odličnim rezultatima posjećenosti naše zemlje, i to s vrlo zanimljivih svjetskih tržišta, kako je kazao Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, prisutan je, praktično, od Nove godine.

Već otad, navodi on, Mostar je upisao sjajne rezultate, a nakon toga cijela južna Hercegovina je krenula uzlaznom putanjom.

Stari grad
U Hercegovini je i tokom postsezone zabilježen veliki broj dolazaka, u što smo se i jučer uvjerili tokom šetnje mostarskim Starim gradom.

– Nakon ogromnog broja individualnih dolazaka sa skoro svih kontinenata tokom sezone sada je primjetan broj grupnih dolazaka i BiH, definitivno, nije prolazna destinacija, jer svi statistički pokazatelji ukazuju na to da je prosjek broja noćenja povećan i da su smještajni kapaciteti bili popunjeni – rekao je Temim.

Brojne zemlje
U strukturi noćenja stranih turista u avgustu najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Saudijske Arabije, Njemačke, Kuvajta, Slovenije, Turske i Francuske, što je ukupno 54,6 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 45,4 posto noćenja.

Source: Bih