Predložen pritvor za sina koji je zapalio oca: Isplivali novi detalji ubistva u Buča Potoku

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Mirzom Đozom danas je razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo da se odredi jednomjesečni pritvor Jusmilu Eminiću (44), koji je osumnjičen da je 1. oktobra, ispred porodične kuće u naselju Buča Potok, oca Jusufa (69) polio benzinom i zapalio.

Šetao po gradu

Drugog dana, Jusuf Eminić je u Kliničkom centru u Sarajevu podlegao opekotinama koje su mu zahvatile 75 posto tijela.

Tužiteljica Alma Džinović kazala je da u cijelosti ostaje kod pismenog prijedloga kojim se traži da se Jusmilu Eminiću odredi jednomjesečni pritvor po svim osnovama. Tužilaštvo tereti Jusmila Eminića za ubistvo oca počinjeno na okrutan način.

Advokat Omar Mehmedbašić zatražio je da se Eminić pusti na slobodu, napomenuvši da osumnjičeni nije uhvaćen na granici, već da je pronađen dok je besciljno šetao po gradu jer je bio u šoku. Napomenuo je da je Eminić dao izjavu u Tužilaštvu te da nema razloga za bojazan da će utjecati na svjedoke.

– Osumnjičeni nije osuđivan, djelo je dovršeno, te nema opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – kazao je Mehmedbašić.

Sudija Đozo će odluku o pritvoru saopćiti naknadno.

Bio svjestan

U ovom slučaju riječ je o narušenim porodičnim odnosima. Osumnjičeni Jusmil, koji se nikada nije ženio, zajedno s majkom i sestrom, bio je žrtva porodičnog nasilja.

Nastradali Jusuf dolazio je kući u alkoholiziranom stanju i fizički nasrtao na članove porodice.

Još se utvrđuju okolnosti događaja, a Jusuf je 1. oktobra, po dolasku policije i Hitne pomoći pred njihovu kuću u ulici Nazifa Hadžovića, bio još pri svijesti i odmah je kazao da ga je sin Jusmil polio benzinom i zapalio. Po prijemu u Klinički centar utvrđeno je da je nastradali bio u alkoholiziranom stanju, a što se istragom utvrđuje.

Osumnjičeni je u Tužilaštvu detaljno pričao o svom životu s ocem Jusufom te je izjavio i da je, prije nego što će otići s lica mjesta, pokušao ugasiti plamen koji je zahvatio njegovog oca. prneosi “Avaz“.

Source: CRNA HRONIKA