Počeo da raste broj nezaposlenih u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA – Broj nezaposlenih osoba u BiH na kraju jula ove godine iznosio je 361.774 i veći je za 0,6 odsto u odnosu na jun, dok je na godišnjem nivou smanje za 8,5 odsto, pokazuju najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH.

FOTO: Pixabay

“Broj registrovanih nezaposlenih osoba u julu se povećao za 0,6 odsto u odnosu na jun 2022. godine. U poređenju s julom 2021. godine, broj registrovanih nezaposlenih se smanjio za 8,5 odsto”, navode u Agenciji.

U Agenciji dodaju da su za Zeničko-dobojski kanton korišteni podaci iz juna 2022. godine, jer podaci za jul nisu dostupni.

Ako posmatramo registrovane nezaposlene po kvalifikacionoj strukturi, uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba s VKV i KV kvalifikacijom (114.821 osoba), a zatim slijede osobe sa srednjom stručnom spremom, kojih je 103.081 i nekvalifikovane osobe (98.983).

Među nezaposlenim vodi se najmanji broj polukvalifikovanih osoba (PK) 5.649, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) 6.195. Udio ženske populacije u registrovanim nezaposlenima iznosi 58 odsto ili u apsolutnom iznosu 209.754 osoba ženskoga spola.

Iz Agencije napominju da se broj registrovanih nezaposlenih osoba ne može upoređivati s brojem nezaposlenih osoba koji je dobijen putem Ankete o radnoj snazi, kao jedinog međunarodno uporedivog indikatora nezaposlenosti u BiH, a o kojoj je Bloomberg Adria pisala u tekstu “Iako se nezaposlenost smanjuje, ne raste broj zaposlenih u BiH”.

Prema Anketi, u drugom kvartalu 2022. godine u BiH je radnu snagu činilo 1,368 miliona osoba od kojih je 1,154 miliona (84,3 odsto) zaposlenih i 215 hiljada (15,7 odsto) nezaposlenih osoba.

Podsjećamo, analiza Bloomberg Adria analitičara pokazala je da prognoze na polju tržišta rada u Adria regionu nisu optimistične.

Plate u zemljama bilježe realan pad (iako nominalne vrijednosti rastu), a tempo zapošljavanja počinje da usporava. Očekuje se da će slabija privredna aktivnost u predstojećem vremenu dovesti do nižih zarada i pada broja zaposlenih. Bloomberg Adria

Чланак Počeo da raste broj nezaposlenih u BiH се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao