“Mog su anđela otjerali u smrt” – Ispovijest majke mladog zaštitnika životinja Gorana Karanovića (19)

Ovo su riječi Zore Karanović iz sela Štivor kod Prnjavora, majke Gorana Karanovića (19), mladog zaštitnika napuštenih životinja, koji se ubio, jer nije mogao izdržati pritisak komšija.

Tragedija se dogodila sinoć, a samoubistvu mladića je prethodila prava drama.

Zbog napuštenih, često i bolesnih i povrijeđenih pasa, koje je Goran sakupljao i brinuo o njima, pojedine komšije su digle pravu hajku na njega. Pisali su peticije i tražili da se Goranovi psi uklone iz sela.

“On je imao 15 svojih pasa, ostali su bili sa ulice. Dešavalo se da ih se skupi i po 50, sve njih je on hranio, liječio i čuvao, bez ikakve materijalne koristi, iz čiste ljubavi. Od svog novca im je kupovao lijekove i hranu”, priča neutješna majka za Srpskainfo.

Kaže da su mu u tom plemenitom poslu pomagali neki dobri ljudi, ali da je bilo i onih drugih, kojima je smetalo kad pas zalaje.

“Na mog Gorana i njegove životinje hajku su digli Zoran K, Dalibor K. i Slavko V, kao predsjednik Mjesne zajednice”, tvrdi majka dodajući da je najveći krivac komšinica R.S.

Situacija se zakomplikovala kada je zbog komšinske peticije u Štivor došla komunalna policija. Policajci su rekli da će doći za dva dana i odvesti sve pse, i da Goran, po zakonu, može zadržati samo dva.

“Načelnik opštine Darko Tomaš mu je ranije govorio da će opština donirati zemlju i izdati Goranu građevinsku dozvolu za azil za pse, da se Goran samo malo strpi, dok ne protutnje ovi izbori. Tako je načelnik govorio, a opštinski komunalni policajci su došli da mom djetetu prijete i da mu otimaju njegove životinje”, kaže majka Zora.

Kad se to dogdilo, mladić je bio u panici i s majkom je došao kod komšinice Snježane Emanuele Linke Dalšašo i njenog supruga Reverta Linkea.

Oni su mu u i ranije pomagali da zbrine napuštene životinje, jer su i sami veliki ljubitelji pasa i na svom imanju imaju ih pet.

“Kad smo ranije čuli tu vijest da mu je načelnik opštine obećao zemlju i dozvolu za azil, rekla sam mu: Gorane, sine, sve ostalo ćemo mi obezbijediti, ne brini. Ali, kad je posljednji put došao kod mene i rekao da će policija odvesti pse, bio je očajan. Pokušala sam ga smiriti i utješiti, on to zaslužuje, bio je pravi dobri anđeo”, priča kroz suze Snježana Emanuela.

Sinoć je, kaže, kod nje došla uznezverena majka, moleći je za pomoć.

“Rekla je: nema mog Gorana, ‘ajmo ga tražiti, molim te. Bila sam već u pidžami, ali sam se na brzinu spremila i krenula sa majkom u potragu. Sve smo obišli, nigdje ga nismo mogli naći”, priča ova komšinica.

Nažalost, mladića je našla majka. Obješenog u plasteniku. Pokušavali su ga reanimirati, komšinica Snježana mu je sve vrijeme, dok nije stigla hitna, davala vještačko disanje i masirala srce, ali Goranu nije bilo pomoći. Kad su stigli, ljekari su konstatovali smrt.

“Meni je to dijete bilo kao moje rođeno, moja duša cvili i vrišti od bola i tuge za njim. Bio je beskrajno pošteno i iskreno dijete. On je samo spasavao nemoćne, ostavljene i odbačene duše. Svima je vjerovao i mislio da su svi ljudi dobri, a u stvari nisu”, kaže Snježana Emanuela.

Žali, kaže, što je taj divni mladić doživio takvo odbacivanje i progon i što taj teret nije mogao izdržati.

Smrt mladića iz Štivora izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. Zaštitnici životinja iz cijele BiH pozvali su građane da sutra u 13 sati dođu u Prnjavor i isprate Gorana na vječni počinak.

One koji ne mogu doći na sahranu, pozvali su da se u 13 časova okupe ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci i održe minut ćutnje za Gorana. Odazvali su se mnogi, a iz više gradova u BiH i regionu, poslata je poruka da će se i u drugim pravoslavnim hramovima paliti svijeće za Gorana.

Source: CRNA HRONIKA