Njemačkoj fale vozači za odvoz smeća

BERLIN – Njemačkim gradskim čistoćama fale vozači. “Nedostatak vozača sve više pogađa naša preduzeća,” rekao je predsjednik udruženja za odlaganje otpada BDE Peter Kurt (Kurth) za dpa.

FOTO: Pixabay

Već ima slučajeva da gradske čistoće zbog manjka vozača ne mogu da rade,” upozorio je Kurt dodajući da će takvih problema biti sve više.

U cijelom sektoru logistike, u koji Kurt ubraja i sektor za odlaganje otpada, u Njemačkoj svake godine ode u penziju 30.000 profesionalnih vozača. Novih je, međutim, upola manje.

Širom Njemačke već fali 60.000 do 80.000 vozača, a političari hitno moraju da preduzmu kontramjere. Kurt je nedavno zatražio podršku ministra za saobraćaj Folkera Visinga.

Zalaže se i za lakše zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika.

Besmisleno je, naveo je Kurt, da praktični ispiti koji su potrebni za vozačke dozvole i naknadni kursevi obuke moraju da budu na njemačkom, dok se teorijski mogu polagati i na engleskom i drugim jezicima.

Za zainteresovane radnike iz Bosne i drugih zemalja koje nisu članice Evropske unije, ovo je prepreka koja odlaže ili čak sprečava zapošljavanje“.

Dobro poznavanje engleskog dovoljno je da se upravlja vozilom za odlaganje otpada u ovoj zemlji, a Njemačka treba više da se potrudi da privuče vozače iz inostranstva, rekao je Kurt.

Problem je, dodao je, i dugo čekanje na polaganje ispita, pošto nema dovoljno ispitivača. Država mora da smanji birokratiju, istakao je Kurt. Na primjer, raniji ispitivači bi mogli brže da dobijaju nove dozvole.

Prema udruženju, u Njemačkoj ima oko 20.000 vozila za odlaganje otpada. U njima obično rade vozač i utovarivač, koji skuplja kante za smeće i prazni ih.

U većini slučajeva utovarivač nema vozačku dozvolu i stručne kvalifikacije za upravljanje vozilom.

DPA

Чланак Njemačkoj fale vozači za odvoz smeća се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao