Maloljetnica sa područja Tuzle javljala dojave o bombama

MUPTK je od 10. jula do 13. septembra ove godine preko službenog mejla zaprimio veći broj prijava o postavljenim eksplozivnim napravama na području škola u Lukavca, i to u školama, trgovačkom centru i domu zdravlja.

U cilju rasvjetljavanja spomenutih prijava preduzete su zakonom propisane mjere, odnosno prikupljeni su digitalni tragovi, a izvršen je i pretres, kojom prilikom je oduzeta informatička oprema, te smo došli do saznanja da se u vezu s navedenim može dovesti maloljetna osoba. Riječ je o kaznenom djelu zloupotreba znaka za pomoć i opasnost, a službenici Odsjeka za organizovani i računarski kriminal preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentiranju navedenog“, rekla je za “Klix” Amra Kapidžić, glasnogovornica MUPTK-a.

Policija je apelovala na sve, naročito na mlade, da se suzdrže lažnih dojava te napominju da je to kazneno djelo i da se tako uznemiruje javnost. Kako piše “Klix“, policija upozorava da će preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi se otkrili potencijalno novi počinitelji ovih djela.

Source: CRNA HRONIKA