Sud BiH donio odluku: Članovi CIK-a su izabrani u skladu sa zakonom

– Kako je u konkretnom slučaju, u skladu sa članom 2.5. stav 6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, imenovanje članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, to je Apelaciono vijeće za upravne sporove mišljenja da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u postupku imenovanja članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine – stoji u odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

U odluci Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine stoji i da “akt tuženog ne predstavlja upravni akt kojim je rješavano o izvjesnom pravu ili obavezi tužitelja u nekoj upravnoj stvari, već o odluci koja predstavlja akt imenovanja u okviru nadležnosti i djelokruga rada institucija Bosne i Hercegovine što je stvar o kojoj neposredno na osnovu ustavnih ovlaštenja odlučuje Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine – Predstavnički dom”.

Podsjetimo, tužbu su podnijeli bivši članovi CIK-a Petrić, Božičković i Stanimirović-Ostojić smatrajući da je Predstavnički dom 11. marta 2020. godine nezakonito imenovao nove članove CIK-a.

Predstavnički dom PS BiH je u martu 2020. donio odluku da mandat, zbog isteka, prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

U sastav CIK-a su reizabrani bošnjački članovi, a u ime Srba Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Na idućoj sjednici, umjesto Hrvata Stjepana Mikića, izabran je Željko Bakalar.

Apelanti su se žalili na proceduru izbora, navodeći d anije bilo konkursa. Tadašnja većina u Predstavničkom domu BiH pozvala se na član Izbornog zakona BiH koji kaže: “Ako Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a ne dostavi Predstavničkom domu rang listu u roku od 30 dana prije isteka mandata članova CIK-a, Predstavnički dom sam predlaže i imenuje članove CIK-a.”

A s obzirom da predmetna komisija nije dostavila rang listu, Predstavnički dom je postupio po članu izbornog zakona.

Source: Bih