Stanovi za 20 porodica iz kolektivnih centara u novoizgrađenoj zgradi u Tinji

Članovi 20  porodica iz prognaničke populacije koji su boravili u kolektivnim i alternativnim smještajima na području Grada Srebrenika, danas su dobili ključeve  novoizgrađenih stambenih jedinica u modernoj zgradi u naselju Tinja.

Ovaj stambeni objekt je izgrađen u okviru projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, a koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope, u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Vrijednost ovog projekta je nešto više od dva miliona KM. Ključeve novih stanova korisnicima su uručili gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić .

Kako je danas istaknuto, pokazan je  visok stepen saradnje gradske uprave i resornog federalnog ministarstva na projektu zatvaranja kolektivnih centara na području Srebrenika. Nakon što je prošle godine završen projekt u mjestu Špionica, i sada  u mjestu Tinja, na ovom gradskom području definitivno su zatvoreni svi kolektivni centri.

Korisnici  stanova u novoigrađenoj zgradi u naselju Tinja su mahom porodice prognanika iz Podrinja koje su do sada živjele uglavnom u neuslovnim barakama u blizini novoizdrađene zgrade. Useljenjem u nove stanove, uslova života za ove ljude značajno su poboljšani.

Federalni ministar Edin Ramić , zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti u Srebreniku danas je posjetio i naselja Jasenica i Špionica u Srebreniku, gdje su nedavno realizovani infrastrukturni projekti izgradnje vodovoda, odnosno putne infrastrukture, a koji su podržani od strane Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Objava Stanovi za 20 porodica iz kolektivnih centara u novoizgrađenoj zgradi u Tinji pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Source: izvor: radiosrebrenik.ba