Zatražen pritvor dvostrukom ubici iz Gruda Jozi Jasaku

Kantonalnom sudu Široki Brijeg podnesen je prijedlog za određivanje pritvora Jozi Jasaku (50), koji je hicima iz kalašnjikova usmrtio Velimira Bušića (60) i Matu Grizelja (34) jučer dva sata nakon ponoći u mjesto Gorica kod Gruda.

Osumnjičeni je, kako je kazala Petrunjela Matijević, službenica za odnose s javnošću Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, ispitan u službenim prostorijama.

Brat ubice iz Gorice kod Gruda završio na psihijatriji

– Razlozi za određivanje pritvora su opasnost od bijega, bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak utjecajem na te svjedoke, postojanja opasnosti da će ponoviti krivično djelo, odnosno počiniti krivično djelo kojim prijeti i to ubistvo iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH, a za koje se može izreći kazna zatvora najmanje pet godina-navela je Matijević.

Također, pritvor je zatražen i zbog posebno teškog počinjenog krivičnog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, kao i zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda s obzirom na sve okolnosti počinjenja krivičnog djela,piše Avaz

Source: CRNA HRONIKA