KFOR se oglasio: Situacija na Kosovu je napeta, ali smo spremni da intervenišemo

“Cjelokupna sigurnosna situacija na Kosovu je napeta. KFOR pažljivo posmatra šta se dešava i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena”, napisali su oni.

Dalje ističu da su “potpuno fokusirani na dnevnoj bazi da obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja svim stanovnicima Kosova”.

“KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike sigurnosnih agencija Kosova, kao i Ministarstva odbrane Srbije”, napisali su.

Istaknuli su podršku normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda kroz dijalog te su ih pozvali na pregovore, ističući važnost mira za cijeli region.

“Ovo je problematično za regionalni mir i sigurnost. Bolje budućnosti na Balkanu neće biti bez poštivanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava i komšijskih odnosa. Konstruktivan dijalog je ključ stabilnosti”, napisali su.

Inače, u 17:30 su se na sjeveru Kosova oglasile sirene koje nisu prestale tri sata. U tom periodu Srbi su blokirali putne pravce koji vode ka graničnim prijelazima sa Srbijom, a sve zbog novih pravila koje je uvela kosovska vlada o ličnim kartama i registracijskim oznakama iz Srbije.

Na društvenim mrežama su podijeljeni mnogi snimci na kojima se čuju i pucnjevi, a sirene su se ponovo oglasile od 22:00 sata, piše Klix.

Source: region