Vučić o primjeni odluke Prištine o preregistraciji vozila; Kurti ne očekuje probleme

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Vučić s na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu “vrlo komplicirana i složena” i da Srbija nikad nije bila “u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas”.

Pozvao je Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi.

“Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasjedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju neovisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njih štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobijedit će Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba”, rekao je Vučić, kojeg su prenijeli srbijanski mediji.

“Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu”, izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo “lažnom državom”, a kosovskog premijera Albina Kurtija “miljenikom Kvinte”, Vučić je ocijenio kako se čini da “netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme”.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer Kosova Albin Kurti je rekao da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od sutra.

“Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija, pravna država nemaju alternativu, pa želim, vjerujem i radim na tome da sutra sve prođe bez problema”, rekao je on na konferenciji za medije poslije sjednice, javlja Beta.

Poručio je da će građanima Srbije koji ulaze na Kosovo biti dodata posebna deklaracija koja, dok borave na Kosovu, zamjenjuje osobna dokumenta.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih, prenosi Hina.

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtijevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

Source: region