Bjelašnica: U organizaciji Udruženja Srce za djecu održava se Ljetni kamp

Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat se stavlja na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka.

“Nakon pauze od dvije godine radi pandemije COVID-19, sretni smo što možemo najaviti ponovo održavanje 13. po redu Rehabilitacionog kampa „Bjelašnica 2022“ od 25.07. – 29.07.2022, koji se održava na našoj predivnoj olimpijskoj planini Bjelašnici i broji preko 200 mališana i njihovih roditelja i braće i sestara sa područja cijele FBiH, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

Kao i svake godine posebno smo ponosni na volontere kampa iz naše grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća”– saopštili su iz Udruženja.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa jesu:

  • Jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece
  • Psihosocijalno jačanje
  • Jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka
  • Povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima
  • Socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu
  • Smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava
  • Jačanje porodičnih veza
  • Podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja 

“Pozivamo i vas da podržite ovogodišnji rehabilitacioni kamp te da zajedno pišemo još jednu priču o hrabrosti, snazi i ustrajnosti.

Stojimo na raspolaganju za javljanja uživo sa kampa te za kreiranje priča sa našom djecom, roditeljima i mladima izliječenima od raka”- stoji u saopćenju Udruženja Srce za djecu. 

Source: STUDIO D TK