Završeni protesti, sudjelovalo preko 7.000 građana

Više hiljada nezadovoljnih građana su protiv moguće odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH a koju je najavio visoki predsatavnik u BiH Christian Schmidt.

Građani poručili da neće dozvoliti etničku podjelu Bosne i Hercegovine, te su pozvali Schmidta da ne donosi takvu odluku, jer bi mogla imati nesagledive posljedice po društvo u BiH.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović je kazao da ukoliko se nametne odluka izmjene Izbornog zakona BiH, to bi značilo potpunu etničku podjelu Bosne i Hercegovine, a mi, kako je rekao, “etničku podjelu nećemo dozvoliti”.

Izmjene koje predlaže visoki predstavnik sadrže pored ostalog i način izbora delegata u Dom naroda FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Domu naroda FBiH.

Za izbor predsjednika FBiH, umjesto dosadašnjih šest delegata u jednom klubu, u prvom krugu će trebat najmanje osam delegata.

Konstitutivni narod kojeg u jednom kantonu ima manje od tri posto u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, ostat će bez prava da iz tog kantona delegira svog kandidata za Dom naroda FBiH.

U praksi, kako je Dunović pojasnio, u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom Kantonu ne bi više bilo moguće da se delegira delegat iz Hrvatskog naroda. Delegati, odnosno, izabrani zastupnici kantonalnih skupština iz reda Srpskog naroda ne bi više mogli biti delegirani u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz Tuzlanskog, Zapadno-hercegovačkog kantona.

Također i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i aktuelni čelnik Političkog savjeta koalicije Zelenog pokreta i Socijaldemokrata BiH, Zlatko Lagumdžija smatra da o izmjenama Izbornog zakona Crtistian Schmidt treba da razgovara s liderima političkih stranaka u BiH.

– Ono što treba visoki predstavnik to je da donese odluku, oko koje bismo se svi složili – da ne bude izborne krađe, da se izbori provedu u miru – kazao je on.

Jake policijske snage osiguravale su skup koji je protekao mirno i bez incidenata.

MUP KS: Pozivamo građane da se raziđu

Javnom protestu koji je održan u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu, prema prvim procjenama, prisustvovalo je više od sedam hiljada građana, saopšteno je iz MUP-a KS

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uspješno provode aktivnosti na osiguranju navedenog javnog okupljanja koje je, sa sigurnosnog aspekta, proteklo bez incidenata.

Izražavamo zahvalnost za saradnju i blagovremenu razmjenu neophodnih informacija svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BIH, a posebno Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Federalnoj upravi policije.

Imajući u vidu da je manji broj građana ostao i dalje na mjestu javnog okupljanja, a da je isto prvobitno planirano do 21.00 sati, ovom prilikom pozivamo građane da se mirno i dostojanstveno raziđu, kako bi se stekli uslovi za normalizaciju saobraćaja na ovom području”, navodi se u saopštenju Uprave policije MUP-a KS, piše fena.

Source: Bih