Lagumdžija: Za krizu oko izmjena Izbornog zakona kriva je i vlast i opozicija

Lagumdžija je ovom prilikom iznio kritiku na račun vlasti prozivajući ih da se ne bave globalnim krizama koje će pogoditi i BiH, već da umjesto toga kreiraju nove sukobe.

“Vladajući nemaju odgovor na ekonomsku, energetsku, prehrambenu i zdravstvenu krizu koje će nas dočekati nespremne odmah nakon izbora. Upravo iz tih razloga visoki predstavnik mora pod hitno obznaniti da neće donositi odluke o mijenjanju izbornog procesa koji udara u same temelje Mirovnog sporazumu”, rekao je Zlatko Lagumdžija te je naglasio kako čitava javna debata o pitanjima izmjena zakona svega nekoliko mjeseci pred izbore dođe kao nagrada “jeftinim populistima”.

“Upravo se sada populisti igraju sa opravdanim nezadovoljstvom naroda, a oni su to nezadovoljstvo proizveli”, rekao je naglasivši da nije sporno da u Evropi postoji “crna internacionala” koja na islamofobiji nastoji podijeliti BiH, ali u isto vrijeme ne smije se dozvoliti da im damo novu snagu svojim politikantskim ponašanjem.

Lagumdžija smatra da je za aktuelni krizu kriva vladajuća četvorka, navodeći Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH), Stranku demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratsku frontu (DF).

“Osim HDZ-a BiH, SNSD-a, SDA i DF-a odgovorna je i lažna opozicija, SDP i Naša stranka, koji nisu sudjelovali u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u Neumu”, pojasnio je Zlatko Lagumdžija za N1.

Umjesto toga, smatra, moramo u EU i SAD tražiti i akrivirati mnogobrojne prijatelje Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti.

“Koalicija SD BiH Zeleni Pokret okuplja ljude koji nisu ni u kakvim strankama već im je cilj da pokažu da se zajedno može dati nada za potrebne promjene. Zato pozivamo sve aktere izbornog procesa da u javnosti zajedno vodimo debatu o temama koje su definisane u 7 Prioriteta Manifesta 2030, a ne da se produbljavaju podjele u državi i društvu, rekao je Lagumdžija.

Source: Bih